Zwangerschapsverlof, waar heb je recht op?

Nog een paar weken en dan is het zover: de geboorte van je kindje! Thuis is bijna alles op orde; er resteren slechts een paar laatste klusjes. Je ruimt je bureau op, neemt afscheid van je collega’s en sluit de deur achter je. Je zwangerschapsverlof is begonnen. Eindelijk rust!

Zwangerschapsverlof, waar heb je recht op?

Waarom zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof is er vooral om je de gelegenheid te geven uit te rusten en je voor te bereiden op de bevalling. Dit betekent niet dat je de hele dag op de bank moet liggen dromen, maar het is wel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en hieraan gehoor te geven. Ben je moe? Neem dan even gas terug en rust uit. Hoe fitter en uitgerust je aan de bevalling begint, hoe sneller je daarna weer op de been bent.

Omdat je ’s nachts misschien wat moeilijker slaapt, kan een middagdutje wonderen doen. Ook na de bevalling is het essentieel om naar je lichaam te blijven luisteren. Laat je niet gek maken door verhalen over vrouwen die een paar dagen na de bevalling alweer van alles deden. Volg je eigen ritme, doe rustig aan, geniet van je kindje, neem de tijd voor alles en laat je lekker verwennen! Je voelt zelf het beste wat jouw lichaam aankan en wat nog even te veel is.

Wie komt in aanmerking voor zwangerschapsverlof?

Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende mogelijkheden:

Werknemers

Als je in loondienst bent, kun je zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever. Je werkgever regelt de aanvraag bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De uitkering wordt aan de werkgever uitbetaald, en jij krijgt gewoon je loon doorbetaald.

Zelfstandigen

Voor zelfstandigen is er de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). De hoogte van de uitkering hangt af van je inkomsten in het voorafgaande jaar en is maximaal even hoog als het minimumloon.

Uitkeringsgerechtigden

Als je een WW-uitkering, Ziektewetuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, heb je ook recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je vraagt dit aan bij het UWV.

Hoeveel krijg je betaald tijdens zwangerschapsverlof?

Werknemers

Je ontvangt 100% van je dagloon tijdens het verlof.

Zelfstandigen

De ZEZ-uitkering bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon. Als je in het jaar voor je bevalling ten minste 1.225 uur als zelfstandige hebt gewerkt, ontvang je de maximale uitkering. Werkte je minder dan 1.225 uur, dan is je uitkering lager en afhankelijk van de winst in het voorafgaande jaar.

Uitkeringsgerechtigden

De hoogte van je zwangerschapsuitkering is gelijk aan je normale uitkering.

Hoe vraag je zwangerschapsverlof aan?

Voor de aanvraag van het zwangerschapsverlof heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Dit is een verklaring van een arts of verloskundige waarin onder andere de vermoedelijke bevallingsdatum staat vermeld. Informeer je werkgever ten minste drie weken voor de gewenste ingangsdatum van het verlof.

Als je geen werkgever hebt, moet je zelf contact opnemen met het UWV om de benodigde formulieren aan te vragen. Doe dit minimaal twee weken voordat je je verlof wilt laten ingaan. Het formulier kun je downloaden op de website van het UWV. Ook aan het UWV moet de bevalling binnen twee dagen worden gemeld.

Hoe lang duurt zwangerschapsverlof?

Als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. In totaal bestaat dit verlof uit minimaal zestien weken. Je kunt zelf beslissen – binnen bepaalde richtlijnen – hoe je dit verlof opneemt:

  • Aanvang verlof
    Vier tot zes weken voor de bevalling
  • Einde verlof
    Tien tot twaalf weken na de bevalling

Neem je zes weken voor de uitgerekende datum je verlof op, maar wordt je kindje een week eerder geboren, dan heb je vijf weken zwangerschapsverlof gehad. Het bevallingsverlof wordt dan met een week verlengd. In alle gevallen heb je dus minimaal zestien weken verlof. Neem je zes weken voor de uitgerekende datum verlof op, maar wordt je kindje uiteindelijk pas een week ná de uitgerekende datum geboren, dan heb je nog steeds recht op tien weken na de bevalling en dus een extra week verlof.

Verlof voor partners

Je partner heeft ook recht op verlof na de geboorte van jullie kind. Sinds 1 juli 2020 hebben partners recht op één werkweek geboorteverlof met behoud van loon. Daarnaast kunnen zij aanvullend geboorteverlof opnemen van maximaal vijf weken, waarbij zij een uitkering van het UWV ontvangen ter hoogte van 70% van hun dagloon.

Wist je dat…

Je op z’n vroegst pas 42 dagen na de bevalling weer mag werken? Ook al zou je eerder willen, dan moet je toch nog even verplicht thuisblijven.

Als je zwangerschapsverlof wilt opnemen tijdens je ouderschapsverlof, je het ouderschapsverlof kunt onderbreken? Je moet hiervoor een verzoek indienen bij je werkgever, maar hij mag dit niet weigeren. Je mag het onderbroken ouderschapsverlof op een later moment weer opnemen en behoudt dus je recht.

Lees ook

Volg je zwangerschap week voor week, met de zwangerschapskalender

Bronvermelding

Afbeelding: 123rf.com