Week 40 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

De ontwikkelingen in week 40 van je zwangerschap. Wat gebeurt er allemaal in deze week? Het is iedere week toch weer een spannende ontwikkeling.

Week 40 zwangerschapskalender: Wat gebeurt er deze week?

Week 40: Hoe groot?

Lengte± 52 cm
Gewicht3.550 gram
Bijzonderheden
Je baby is helemaal klaar voor de bevalling! Dus wie weet deze week.

Ontwikkeling in week 40

Dit is de week waar je uitgerekende datum in valt, maar misschien heb je de bevalling al achter de rug? Of wellicht gaat het deze week nog helemaal niet gebeuren en komt hij pas volgende week of over 10 dagen of… Je baby gaat het moment bepalen en jij hebt alleen maar af te wachten.

Je kindje blijft nog wel groeien, maar lang niet meer zo rap. Om straks door het bevallings kanaal te kunnen, bestaat zijn schedel op dit moment uit losse delen. Gelukkig maar, want zo kan het nog een beetje over elkaar schuiven tijdens de bevalling. Alle kleine beetjes helpen.

Wie weet, breken je vliezen deze week! Zodra de vliezen zijn gebroken dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf door tot je kindje. Dat is ongetwijfeld een spannende gewaarwording voor hem.

Mocht hij deze week geboren worden, houd er dan rekening mee dat hij tijd nodig heeft om te wennen aan al die nieuwe prikkels die op hem afkomen. Denk bijvoorbeeld aan het licht, de temperatuur en het geluid. De meeste baby’s zijn prima in staat om hiermee om te gaan, maar het is hoe dan ook best even schrikken.

Jouw lichaam in week 40

Misschien heb je al die weken verlangend uitgekeken naar de uitgerekende datum, dan kan het nogal een deceptie zijn wanneer deze dag stilletjes voorbij gaat, zonder enige signalen van een mogelijke bevalling. Troost je met de gedachte dat slechts 5% op de uitgerekende dag bevalt. Het is meer een meeteenheid dan een exacte voorspelling.

Je bevalling kan op verschillende manieren zich aandienen, maar de meest voor de hand liggende is natuurlijk het beginnen van de weeën. Er zijn verschillende soorten en iedere soort wee geeft een ander stadium aan. Het spreekt voor zich dat de persweeën het meest pijnlijk zijn en daardoor ook het meest herkenbare. Gelukkig laten die je weten dat het einde nu echt in zicht komt en dat je baby nu ieder moment geboren kan worden.

Kijk je reikhalzend uit naar de bevalling en kun je niet meer langer wachten? Soms kan een orgasme net het laatste zetje geven… Bij een orgasme trekt namelijk de baarmoederspier zich een paar keer samen en kan er wellicht voor zorgen dat de weeën beginnen. Maar realiseer je wel, dat je baby de bepalende factor is, dus al ga je op je kop staan, dan nog bepaalt hij wanneer hij wil komen.

Wat moet je in week 40 doen?

Ligt alles klaar voor de bevalling (vluchtkoffertje) en wellicht ook de benodigdheden voor de aangifte van je baby bij de Burgerlijke Stand, zoals het trouwboekje of een afschrift van de akte dat het kind door jullie beiden is erkend.

Liggen de enveloppen al klaar om verstuurd te worden? Als dit nog niet is gebeurd, dat wordt het echt nu hoog tijd! Je wilt dit klusje echt niet pas doen nà de geboorte, want dan heb je je handen vol aan andere dingen.

Zorg dat er altijd voldoende brandstof in je auto zit, je weet maar nooit of je ineens in alle haast moet vertrekken! Hetzelfde geldt voor je mobiele telefoon en eventueel camera’s.

Week 41

Lengte± 52 cm
Gewicht3.550 gram
Bijzonderheden
Je baby is helemaal klaar voor de bevalling! Dus wie weet deze week.

Ontwikkeling in week 41

Je bent overtijd! Een deel van de zwangeren gaat over de 40 weken heen. Op zich is dat ook helemaal niet zo erg, maar een klein percentage bevalt daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Met een echo kan worden gekeken of de baby het nog naar zijn zijn heeft. In sommige gevallen kan je worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Je baby is al helemaal volgroeid, alles zit er op of er aan. Je hoeft niet bang te zijn dat je baby nu ineens enorm gaat groeien in deze dagen, in deze week groeit je kindje nog maar een klein beetje. Wel neemt de hoeveelheid huidsmeer af, wanneer hij langer in je buik blijft. De huidsmeer komt als witte vlokjes in het vruchtwater.
Probeer rustig te blijven, natuurlijk kijk je uit naar de komst van je baby maar laat je niet gek maken dat het nu wat langer duurt. Misschien komen morgen wel de weeën op gang!

In sommige gevallen zal het niet meer mogelijk zijn om thuis te bevallen. Op zich hoeft dat nog niet te betekenen dat er iets mis is met je kindje maar een bevalling over de uitgerekende datum, brengt wat meer risico’s met zich mee. In overleg met de kraamvrouw kan de verloskundige je proberen te strippen voor een thuisbevalling, maar dit lukt helaas niet altijd.
Heb je al een koffertje klaar staan voor als je naar het ziekenhuis toe moet? En een lijst met belangrijke telefoonnummers gemaakt?

Week 42

Lengte± 52 cm
Gewicht3.550 gram
Bijzonderheden
Je baby is helemaal klaar voor de bevalling! Dus wie weet deze week.

Ontwikkeling in week 42

Je had natuurlijk 42 weken geleden verwacht dat je rond deze tijd al met je kindje in je armen zou zitten. Logisch. Je bent immers al twee weken voorbij de uitgerekende datum. Die dikke buik zit je vast behoorlijk in de weg. Het wachten lijkt eindeloos en je kindje zit nog steeds waar hij zit en er lijkt geen beweging in hem te zitten. Nu gaat het echter niet lang meer duren, want je verloskundige of gynaecoloog zal in gaan grijpen. Een thuisbevalling zal er niet meer in zitten, want een bevalling na een zwangerschap van 42 weken, heeft meer risico’s.

Natuurlijk is je baby volledig klaar om geboren te worden, maar blijkbaar heeft hij het gewoon nog heerlijk naar zijn zin bij jou. Je arts zal echter nu snel gaan beslissen om de bevalling in te leiden.
Baby’s die laat geboren worden zijn allerter en hebben vaak wat langer haar en iets langere nageltjes. Nog even geduld en je kunt hem zelf bekijken!

Probeer niet te veel te piekeren en neem je rust. Je bent een absoluut bikkel met je dikke buik en het einde is nu echt in zicht. Iedere bevalling is anders en je kindje heeft maling aan statistieken en regeltjes die wij zelf hebben bedacht. Uiteindelijk wordt hij geboren. Met of zonder een beetje hulp.

Lees ook

Bekijk de gehele zwangerschapskalender

Bronvermelding

Afbeelding: 123rf.com

Lijn Peuteren.nl