Scrubben: Hoe scrub je op de juiste manier?

​Je huid is een wonderbaarlijk orgaan dat dagelijks een hoop te verduren krijgt. Van vervuiling tot zonnestralen, het staat constant bloot aan externe factoren. Gelukkig vernieuwt je huid zichzelf continu door nieuwe cellen aan te maken en oude, dode huidcellen af te stoten. Maar soms heeft je huid een beetje hulp nodig om dit proces te optimaliseren. En daar komt scrubben om de hoek kijken.​

Scrubben: Hoe scrub je op de juiste manier?

Waarom scrubben?

Scrubben, of exfoliëren, is het proces waarbij je dode huidcellen van het huidoppervlak verwijdert. Dit zorgt niet alleen voor een frisse en stralende huid, maar biedt ook tal van andere voordelen:​

Verbeterde doorbloeding

De masserende bewegingen tijdens het scrubben stimuleren de bloedcirculatie, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter naar de huidcellen worden vervoerd. Dit draagt bij aan een gezonde en jeugdige uitstraling. ​

Voorkomen van verstopte poriën

Door regelmatig te scrubben, houd je je poriën schoon en verklein je de kans op puistjes en mee-eters. ​

Betere opname van huidverzorgingsproducten

Een gladde, geëxfolieerde huid neemt crèmes en serums effectiever op, waardoor deze producten beter hun werk kunnen doen. ​

Voorkomen van ingegroeide haren

Scrubben helpt om de haarzakjes vrij te maken, waardoor haren gemakkelijker naar het huidoppervlak kunnen groeien zonder in te groeien. ​

Hoe vaak moet je scrubben?

De frequentie van scrubben hangt af van je huidtype:​

Droge of gevoelige huid
Eén tot twee keer per week is voldoende. Overmatig scrubben kan de huid irriteren en uitdrogen. ​

Normale huid
Twee tot drie keer per week kan helpen om de huid fris en stralend te houden. ​

Vette of acne-gevoelige huid
Tot drie keer per week scrubben kan helpen om overtollig talg en onzuiverheden te verwijderen. ​

Luister altijd naar je huid. Als je merkt dat je huid geïrriteerd raakt, verminder dan de frequentie.​

Waarmee kun je scrubben?

Er zijn talloze scrubs op de markt, maar je kunt ook eenvoudig zelf een effectieve scrub maken met ingrediënten uit je keuken. Hier zijn enkele DIY-recepten:​

Honing-suiker scrub

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel honing​
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie​
  • 2 eetlepels bruine suiker​

Bereiding:

Meng de honing en olijfolie in een kom. Voeg de bruine suiker toe en roer tot een dikke pasta. Breng aan op een vochtige huid en masseer zachtjes in cirkelvormige bewegingen. Spoel af met warm water en dep de huid droog. ​

Koffie-cacao scrub

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje gemalen koffie
  • 2 eetlepels cacaopoeder​
  • 3 eetlepels kokosolie (gesmolten)​
  • 1 eetlepel honing​

Bereiding:

Combineer alle ingrediënten in een kom en meng goed. Breng aan op de huid en masseer zachtjes. Laat het enkele minuten intrekken voor extra hydratatie en spoel vervolgens af.​

Zeezout-citroen scrub

Ingrediënten:

  • 1 kopje fijn zeezout​
  • 1/2 kopje olijfolie​
  • Sap van een halve citroen​

Bereiding:

Meng het zeezout en de olijfolie tot een pasta. Voeg het citroensap toe en roer goed. Breng aan op de huid, masseer zachtjes en spoel af met warm water.​

Hoe scrub je op de juiste manier?

Gezicht:

  1. Maak je gezicht vochtig met lauwwarm water.​
  2. Breng een kleine hoeveelheid scrub aan op je vingertoppen.​
  3. Masseer zachtjes in cirkelvormige bewegingen, vermijd de gevoelige huid rond de ogen.​
  4. Spoel af met lauwwarm water en dep droog.​
  5. Breng een hydraterende crème aan om de huid te kalmeren.​

Lichaam:

  1. Maak je huid nat onder de douche.​
  2. Breng de scrub aan op je hand of een scrubhandschoen.​
  3. Masseer je huid in cirkelvormige bewegingen, besteed extra aandacht aan ruwe plekken zoals ellebogen en knieën.​
  4. Spoel grondig af en dep je huid droog.​
  5. Hydrateer met een bodylotion of -olie.​

Lippen:

  1. Breng een kleine hoeveelheid lipscrub aan op je lippen.​
  2. Masseer zachtjes met je vingertoppen of een zachte tandenborstel.​
  3. Spoel af met water en dep je lippen droog met een tissue.
  4. Breng daarna een verzorgende lippenbalsem aan, liefst eentje met voedende ingrediënten zoals sheaboter of jojoba-olie. Zo bescherm je je lippen meteen tegen uitdroging en scheurtjes.
  5. Je lippen scrubben klinkt misschien als een overbodige luxe, maar geloof me: het verschil voel je direct. Geen velletjes meer aan je lippenstift, geen schrale randjes bij koud weer. Gewoon zachte, zoenklare lippen.

Scrubben in de zomer en winter: let op het seizoen

De behoeften van je huid verschillen per seizoen, en dat geldt ook voor scrubben. In de zomer transpireer je meer, en je huid maakt dan vaak extra talg aan. Hierdoor kunnen poriën sneller verstopt raken. Scrubben helpt dan om je huid fris te houden en om een egalere bruine kleur te krijgen – zonder dat de dode huidcellen de zonnestralen tegenhouden.

In de winter is je huid juist vaak droger door de kou buiten en de verwarmde lucht binnen. Dan is het belangrijk om milder te scrubben en je huid daarna goed te voeden met een rijke crème of olie. Kies dan bijvoorbeeld voor een hydraterende scrub met honing of avocado-olie.

Kortom: stem je scrubroutine af op het seizoen en voel wat je huid nodig heeft. Een beetje afwisseling is echt geen overbodige luxe.

Scrubben voor mannen: ook zij hebben huid

Scrubben is allang niet meer alleen iets voor vrouwen. Ook mannen kunnen profiteren van een regelmatige scrubbeurt – zeker als ze scheren. Door dode huidcellen en vuil te verwijderen, voorkom je dat haartjes ingroeien of dat je last krijgt van scheerbultjes.

Een tip voor mannen: scrub bij voorkeur vóór het scheren. Zo maak je de huid schoon, haal je loszittende haren weg en wordt het scheren een stuk comfortabeler. Er zijn speciale scrubs voor mannen, maar je kunt ook prima een unisex scrub gebruiken of zelf eentje maken.

En nee, je hoeft echt niet met een rozengeurige suikerpasta aan de slag (mag wel). Denk aan een robuuste koffiescrub of een frisse variant met eucalyptusolie. Stoer én effectief.

Wat moet je vooral níet doen?

Zoals met alles geldt ook bij scrubben: overdaad schaadt. Te vaak scrubben of te hard boenen kan je huid juist beschadigen. Je verwijdert dan niet alleen dode huidcellen, maar tast ook de natuurlijke huidbarrière aan. Dat kan leiden tot roodheid, schilfers en zelfs kleine wondjes.

Gebruik daarnaast nooit een bodyscrub op je gezicht. De korrels zijn vaak te grof en kunnen microscheurtjes veroorzaken in de tere gezichtshuid. En heb je last van eczeem, een wondje of een allergische reactie? Sla het scrubben dan een keertje over.

Ook belangrijk: deel je scrub niet met anderen als het in een pot zit waar je met je vingers in gaat. Bacteriën houden namelijk van vochtige plekjes… En ja, dat geldt ook voor jouw badkamerscrub.

En dan nog even dit…

Wil je het scrubmoment een beetje extra gezellig maken? Zet een fijn muziekje op, steek een geurkaars aan of maak er zelfs een mini-spadag van thuis. Scrubben is niet alleen goed voor je huid, het is ook een kans om even op adem te komen. Een rustmomentje voor jezelf.

En als je dan toch bezig bent: geef ook eens wat extra aandacht aan vergeten plekjes zoals de achterkant van je bovenarmen, je onderrug of je hielen. Daar blijven vaak meer dode huidcellen plakken dan je denkt.

Tot slot: laat je huid stralen

Scrubben is eigenlijk niets meer dan een klein gebaar met groot effect. Het is een simpele handeling die je huid helpt ademen, vernieuwen en stralen. Of je het nu wekelijks inplant of alleen op momenten dat je er behoefte aan hebt – het is een cadeautje voor jezelf.

En onthoud: een gezonde huid begint niet bij make-up of dure crèmes, maar bij een goede basisverzorging. Dus geef je huid af en toe die welverdiende frisse start.

Geef jezelf vandaag nog dat gladde, zachte, ‘ik-ben-net-terug-van-een-wellness-weekend’-gevoel. Scrub jezelf gelukkig!

Lees ook

Bronvermelding

Afbeelding: 123rf.com