Crematie van een baby: afscheid op jouw manier

Je zit nog midden in de storm. Aan de ene kant is het veel te stil, aan de andere kant lijkt de wereld alle kanten op te draaien. Je baby is er niet meer – en terwijl je hart nog nauwelijks begrijpt wat er gebeurt, gaat de deurbel. De uitvaartondernemer. Er moeten keuzes worden gemaakt. Grote keuzes, zoals wil je een begrafenis of liever een crematie? Terwijl je hoofd het liefst gewoon even pauze wil. Maar er is geen pauzeknop. Dus parkeer je je verdriet zo goed als het lukt, en probeer je het afscheid zo liefdevol mogelijk vorm te geven.

Crematie van een baby: afscheid op jouw manier

Begraven of cremeren: een diep persoonlijke keuze

Eén van de eerste vragen die op je pad komt: willen jullie je kindje begraven of laten cremeren? Het is een gevoelige keuze, en niemand kan ‘m voor jullie maken. Soms ligt de keuze voor de hand, bijvoorbeeld vanuit religie of cultuur. Maar vaak komt het neer op: wat voelt goed? Wil je een plek om naartoe te gaan, een grafje waar je kunt verzorgen en herdenken? Of voelt het fijner om je kindje op een andere manier dicht bij je te houden, bijvoorbeeld via een urn, een gedenksieraad of zelfs een subtiele tatoeage waarin een beetje as wordt verwerkt?

Voordelen en nadelen van crematie

Een crematie biedt flexibiliteit. Je hoeft niet direct te beslissen over een vaste rustplek. De as mag bijvoorbeeld tijdelijk in een nis blijven, tot je eraan toe bent. Het kan helpen om iets tastbaars bij je te dragen – een hangertje, een urntje in huis, of een schilderijtje waarin as verwerkt zit. Ook is cremeren vaak wat minder kostbaar dan begraven, doordat je geen grafrechten of onderhoudskosten hebt.

Maar het is ook definitief. De gedachte dat het lichaam van je kindje wordt verbrand, kan emotioneel zwaar zijn. En hoewel as later alsnog begraven kan worden, is het niet hetzelfde als bij een traditionele begrafenis. Het is dus belangrijk om hier samen goed over te praten – er is geen goed of fout.

Hoe gaat een crematie van een baby in zijn werk?

Een babycrematie verloopt net iets anders dan bij volwassenen. De kist is kleiner, de sfeer vaak intiemer. De uitvaartdienst kan plaatsvinden in een aula, thuis of op een andere plek die bij jullie past. Soms mogen ouders hun kindje zelf tot aan de oven begeleiden – intens, maar ook liefdevol. De crematie duurt ongeveer anderhalf uur. Vooraf wordt gecontroleerd of alle gegevens kloppen en er wordt een vuurvast steentje met een unieke code bijgelegd, zodat de as altijd herleidbaar blijft.

Na de crematie wordt de as verzameld en gekoeld. Deze moet wettelijk een maand bewaard blijven in het crematorium, pas daarna mag je beslissen wat ermee gebeurt. Verstrooien op een bijzondere plek, verdelen onder familie, verwerken in kunst of sieraad – alles is mogelijk.

Wat is toegestaan?

De kist voor een crematie moet volledig van natuurlijk materiaal zijn, dus geen plastic handvatten of glanzende laklagen. Ook kleding van synthetisch materiaal of knuffels met batterijen zijn niet toegestaan in de oven. Gelukkig denken uitvaartondernemers hierin mee – er is vaak meer mogelijk dan je denkt, zolang veiligheid en regelgeving in acht worden genomen.

Lees ook

Handige hulpadressen bij afscheid en verlies

Bronvermelding

Afbeelding: 123rf.com