Let op de privacy van je kind op social media

Natuurlijk wil je die schattige foto’s van je kind delen met vrienden en familie op social media. Zijn eerste lachje, die kliederboel bij zijn eerste hapje wortelprak, of die hilarische poging om op een fiets zonder zijwieltjes te blijven zitten. Veel ouders doen dit, maar… sta je wel eens stil bij de privacy van je kind?

Het internet vergeet namelijk niets. Wat nu een onschuldige en grappige foto lijkt, kan over een paar jaar een bron van schaamte of zelfs misbruik worden. En laten we eerlijk zijn: jij zou ook niet willen dat die gênante foto van die mislukte bad hair day uit 2007 nog steeds overal opduikt. Gelukkig kun je de risico’s minimaliseren door goed na te denken voordat je op ‘plaatsen’ drukt. Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee kunt houden.

Let op de privacy van je kind op social media

Welke risico’s zitten eraan?

Foto’s die je online zet, kunnen gemakkelijk in verkeerde handen vallen. Het mág niet, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Denk aan identiteitsfraude, het ongewenst gebruiken van kinderfoto’s voor reclames, of nog erger: misbruik in dubieuze online kringen. Vooral zomerkiekjes waarin kinderen weinig kleding dragen, zijn populair bij de verkeerde mensen. Dat is toch een nachtmerrie?

Ook iets minder griezelig, maar nog steeds vervelend: deepfake-technologie maakt het mogelijk om foto’s van je kind te nemen en in een compleet andere context te plakken. Misschien belandt het hoofd van jouw zoon of dochter wel op een vreemd lichaam in een meme die viral gaat. Of wordt de foto gebruikt voor nepaccounts. En het lullige is: jij hebt die foto zelf ooit online gezet.

Kortom: wat op internet staat, heb je niet meer volledig onder controle. En dat brengt ons bij het volgende punt…

Het internet vergeet niet

Weet je nog dat gênante MSN-status uit 2005? Die achtervolgt je gelukkig niet meer (tenzij iemand een screenshot heeft bewaard, in dat geval: sterkte). Maar de foto’s die je nú plaatst, kunnen over twintig jaar nog steeds ergens opduiken.

Wat als je kind over een paar jaar solliciteert en een werkgever komt een oude peuterfoto tegen waarop hij in z’n blote kont in een opblaasbadje zit? Of stel je voor dat hij op school wordt gepest omdat een klasgenoot een oude babyfoto heeft gevonden? Klinkt als een scène uit een slechte komedie, maar het gebeurt.

Denk dus goed na voordat je een foto deelt. Is het iets wat je kind later zelf ook online zou willen zien? Zo niet, dan is het misschien beter om ‘m lekker offline te houden.

Privacy-instellingen: zet ze goed en check ze vaak

Even een reality check: hoe goed heb jij je privacy-instellingen op orde? We denken vaak dat alleen onze vrienden onze posts zien, maar de instellingen van social media veranderen voortdurend (en niet altijd in ons voordeel).

Tip 1: Stel je Facebook- of Instagram-profiel zo in dat alleen geselecteerde mensen je berichten kunnen zien. Kies bijvoorbeeld voor ‘alleen vrienden’ en pas desnoods de lijst aan per post.

Tip 2: Check je vriendenlijst. Hoeveel mensen ken je écht goed? Hoe meer vrienden, hoe groter de kans dat een foto doorsijpelt naar onbekenden.

Tip 3: Zet je locatievoorzieningen uit. Je hoeft niet bij elke post te laten weten waar je bent. Facebook en Instagram voegen soms automatisch een locatie toe. Dat is handig voor vakantiefoto’s, maar minder leuk als iemand kan zien waar je kind naar school gaat.

Een kleine moeite om even na te kijken, maar een wereld van verschil als het gaat om de privacy van je kind.

Wees kritisch met wat je deelt

Niet alles hoeft online. Dat klinkt simpel, maar in het moment vergeten we dit vaak. Die schattige foto van je kind in bad? Leuk voor het familiealbum, minder geschikt voor Facebook. Die huilbui na een verloren voetbalwedstrijd? Misschien een mooi leermoment, maar wil je kind later dat deze foto nog rondzwerft?

Hier een gouden vuistregel: stel je voor dat de foto ongevraagd ergens anders op internet opduikt. Zou dat vervelend zijn voor je kind? Als het antwoord ja is, is dat een dikke hint om ‘m privé te houden.

Bedenk ook dat je kind nu nog niet zelf kan kiezen. Jij bepaalt wat er online komt. Wees dus de ouder die je later niet verwijten krijgt: “Mam, waarom staat die foto van mij met een wortel in mijn neus nog steeds op Facebook?!”.

Zo deel je veilig foto’s

Oké, je wilt je familie tóch die leuke kiekjes laten zien. Gelukkig hoef je daarvoor niet alles op social media te gooien. Er zijn privacy vriendelijke alternatieven:

Gebruik een gedeelde iCloud- of Google Foto’s-map, waarbij alleen genodigden toegang hebben.
WhatsApp of Signal – Mits je je privacy-instellingen goed zet, is dit een veilige manier om foto’s te delen.
Digitale fotolijsten – Sommige slimme fotolijsten laten je op afstand foto’s uploaden, ideaal voor opa en oma.

Zo houd je de controle over wie de foto’s te zien krijgt, zonder ze publiekelijk op het internet te gooien.

Maak afspraken met anderen

Je kunt nog zo voorzichtig zijn, maar als tante Marjan zonder pardon een foto van je kind op Facebook zet, ben je alsnog de pineut. Maak daarom duidelijke afspraken met familie en vrienden. Laat weten dat je liever niet hebt dat foto’s van je kind online worden gezet.

En let zelf ook op: respecteer de privacy van andere kinderen. Deel je een groepsfoto van een kinderfeestje? Vraag eerst even aan de ouders van de andere kinderen of ze dat oké vinden. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties.

Wat als je een ongewenste foto tegenkomt?

Je hebt alles goed ingesteld, maar tóch duikt er ergens een foto van je kind op die je liever verwijderd ziet. Wat nu?

Vraag de persoon die de foto heeft geplaatst om ‘m te verwijderen.
Geen gehoor? Dan kun je een Notice and Takedown-procedure starten via www.sidn.nl.
Gaat het om een foto met een schaars geklede minderjarige? Neem contact op met www.helpwanted.nl.

Recht op privacy

Hoe klein je kind ook is, hij of zij heeft recht op privacy. En als ouder is het jouw taak om dat te beschermen. De overheid ziet dat gelukkig ook zo:

Artikel 16 van het Kinderrechtenverdrag zegt dat elk kind recht heeft op bescherming tegen inbreuk op zijn of haar privéleven.

Dat betekent dat jouw kind later niet moet opdraaien voor de gevolgen van iets wat jij jaren geleden online hebt gezet.

Kortom: geniet van al die mooie momenten met je kind, maar deel ze bewust. Niet alles hoeft op het wereldwijde web. En als je twijfelt? Dan is een ouderwets familiealbum misschien toch zo’n gek idee nog niet.

Lees ook

Bronvermelding

Afbeelding: 123rf.com